Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi lett a 90-es évek fiúzenekaraival? Eláruljuk!

2008.08.13

Az 1997-ben alakult brit Five neve ugyanahhoz a csapathoz köthető, akik a Spice Girls-t is megálmodták. A Five, lehetne ez a korszak fiúzenekarainak mottója, hiszen receptszerűen öt tagot számláltak. Az ír Boyzone szintén a kilencvenes évek meghatározó bandája, 2007-ben visszatértek. Láss csodát, ez a formáció is kitermelt magából egy önállóan szintén népszerű előadót: Ronan Keating, akinek azóta modell felesége három gyönyörű gyermeket szült. Míg 1996-ban létrejött a brit Take That, addig Floridában az 'N Sync indult el a siker útján. A legtöbb lemezt mégis a szintén amerikai Backstreet Boys adta el: 100 millióra tehető ez a szám.

A feloszlás utánJellemzően mindenki folytatta a zenélést szólóban avagy újabb együttesben - több kevesebb sikerrel.Ugyan kinek kellene bemutatni azt az embert, aki a leginkább példázza: van élet a fiúbanda után. Ő Robbie Williams, a Take Thatből. Bár Amerikában nem lett topsztár, az öreg kontinensen az egyik legismertebb előadó lett. Azóta jócskán elhízott, mostanában pedig ufókutatáson és a visszavonuláson jár az esze. Az 'N Sync egykori frontemberének, Justin Timberlake-nek egyenesen jót tett a feloszlás: azóta számos Grammy díjat söpört be, és mindkét szólóalbumát milliók vásárolták meg. A Take That énekese, Mark Owen - aki már apa is egyben - a zenekar feloszlása után megnyert egy valóságshow-t. Akkoriban saját karrierjét egyengette, most ismét a zenekaré a főszerep. Visszatérő daluk, a Patience valamint turnéjuk egészen szép sikereket ért el. Nem minden visszatérő fiúbanda mondatja el ezt magáról...

A visszatérés
2006 szeptemberében az eredeti öt tagból négy felélesztette a Five emlékét, de az újraegyesülést követő közös munkájuk nem tartott sokáig, alig pár hónap után abbahagyták a zenélést. A legkitartóbb címet az amerikai Backstreet Boys érdemelhetné ki, hiszen Nick Carterrel az élen - ugyan már csak négy taggal - még mindig létezik a zenekar. Nem egy gazdag producer indította útnak őket, hanem barátok alapították a bandát, a zenélés kedvéért. Ezután az a Lou Pearlman kezdett el velük foglalkozni, aki az 'N Sync menedzsere is volt. Jelenleg pénzbeli csalás miatt 25 éves börtönbüntetését tölti, de más vád is érte. Korábban azt hallhattuk róla, hogy ifjú felfedezettjeit molesztálja, s a híresztelések szerint különösen tetszett neki Nick Carter. A BSB sohasem oszlott fel teljesen: 2000 és 2005 között csupán visszavonultak, míg Nick Carter 2002-ben megjelentette saját lemezét.Úgy tűnik a szimbolikus öt helyett négyre váltott a fiúbandák szerencseszáma...

Hazai példák
Ha a kilencvenes évek Magyarországára gondolunk, olyan jól csengő nevekbe botlunk: mint Picasso Branch, V.I.P. A Picasso Branch nevű formáció útjait - mint még jó néhányét - Kozsó egyengette. Tagja volt a Ricky néven ismertté vált Haddad Henrik. Később ő is szólókarrierbe kezdett, de lemeze csúnyán megbukott, és komoly adósságot halmozott fel. Azóta elmérgesedett a kapcsolata az egykori producerével: Kozsó 1,2 millió forintos tartozás miatt perelte be a libanoni származású énekest. Ám ő tagadja, hogy kölcsönkért volna.

A feloszlásukig változatlan felállásban működő (Rakonczai Imre, Rakonczai Viktor, Rácz Gergő, Józsa Alex) V.I.P. zenekar 1997-ben alakult. Eleve négy taggal indultak, és abban az évben ők mehettek ki a dublini Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére. Menedzserük Környei Attila, aki mellesleg az első hazai banda, a Manhattan megalapítója. Különlegességük, hogy csupa saját szerzésű dalt adtak elő, egészen feloszlásuk dátumáig, azaz 2001-ig. Azóta külön-külön folytatták a zenélést.

Kozsó - eredeti nevén Kocsor Zsolt - sem tűnt el a süllyesztőben: ugyan amerikai karrierje nem úgy sikerült, ahogyan tervezte, jelenleg verseket ír. Visszatért tehát hazánkba, hátha felfedez még néhány tehetséget.